Nyköping

Under gårdagen befann jag mig i Nyköping. Tillsammans med min syster åkte vi på en liten roadtripp upp dit och besökte en vän. Vi gick runt på stan som var väldigt vackert pyntat med olika ljusdekorationer i samband med all snö. Men något som man alltid hör på radio, tv och från föräldrar är att man ska köra sakta och att det är halt vinterväglag. Så även jag vill påminna och tjata om de hala väglagen, om man så ska ut på roadtripp, besöka en vän, eller familjen.

Så tänk på att hellre komma fram senare än inte komma fram alls....!




Nyköpings city


/ Emma


Yxbacken

Under dagen har jag besökt Yxbacken för första gången den här säsongen, vilket innebär att det nästan är ett år sedan jag stod på skidor sist. I vilket fall som helst gick det bra och kände mig nästan som ett barn på nytt, oavsett om det är fjällen, alperna eller lokala backar. Personligen kan jag inte klanka ner på vår kära Yxbacke, som ligger strax norr om norrköping, 15 km för att vara exakt. Vid backen finns lekplatser, parkering, värmestuga, grillplats, uthyrning och servering. Dessutom är det inte bara Yxbacken utan bredvid ligger familjebacken som är något snällare med en funpark som går parallellt. En barnbacke för nybörjarna finns även och till höger om Yxbacken finns en planerad pist, dock oklart när. Själv brukar jag tänka att Pernilla Wiberg lyckades ju väldigt bra inom skidåkning med flera medaljer, pokaler och utmärkelser och faktum är att hon började sin karriär i Yxbacken. Om Pernilla lyckas så bra antar jag att Yxbacken har potential!


Utsikt från familjebacken





Sara vid Yxbackens topp


Emma i mitten av Yxbacken


Vill man inte besöka just Yxbacken finns ett flertal andra bra backar i närheten, några exempel är Spökbacken i Katrineholm, Tolvmannabacken i Kisa eller Ryssbergen i Nyköping.

För mer information om Yxbacken besök gärna deras hemsida: http://www.yxbacken.nu.


Tre resealternativ

Nedan följer tre olika resor och förslag på resmål och dess pres. I exemplen är det uträknat för två personer under en vecka. Beroende på resmål skiftar slutsumman då vissa resmål innebär all-inclusive…

Sola i Egypten –
Enrumslägenhet på hotell Blue Star Club Saraya Suites, fyra stjärnigt vid makadi Bay som ligger utmed Hurghadas kust. Från Arlanda till Hurghada flygplats. För en vecka kostar det ca 9 250 kr för två vuxna, i priset ingår inte några måltider, detta går självklart att välja till. All inclusive kostar 4 270 kr extra. Prisexemplet gäller 13/1 – 20/1 2011. Här hittar ni prisexemplet: http://www.fritidsresor.se/boka-resa/HotelAbout.aspx?q=382311707ce1432c8dc0e2a583a4b9e7

Åk skidor i Alperna –
Ett dubbelrum på hotell Eden i Bad Gastein kostar 20 840 kr. I priset ingår flygresa från Arlanda till Salzburg, liftkort ingår och sex dagars halvpension. Prisexemplet hittar ni här och där förljer ett antal olika hotell att välja mellan, däribland mitt förslag: http://bokvin.alpresor.com/Steg4.asp?Dest=SZG&ADest=ARN&AvreseDatum=2011-01-15&Vuxna=2&Barn=0&Infant=0&KampId=&Lopnr=&RMal=BAD&utfgrp=&auto_utf_jn=&AgentId=&AgentPw=&ExtraDag_Hem=0&Intv=1&ExtraDag=0&IntvDagar=0&TrpNr=AS11&AlderBarn=2 2 2 2 2 2&cburl=    (kopiera länken)

Upptäck Indien –
resan utgår från Arlanda till Goa i Indien, där väntar ett deluxe hotellrum, på hotell Phoenix Park Inn . I priset ingår frukost på hotellet. Avresan sker 21/1 – 28/1 2011. Totalpris för detta är 15 196 kr. mer information om resexemplet hittas här: http://ksb.apollo.se/cgi-bin/ksb.cgi/www/bookingGuide/index.p?step1PageLayout=mini&brandCode=apollo&languageCode=swedish&departureCountryCode=sweden&step1ShowTripCategoryCombo=false&tripCategoryCode=flightAndHotel&type=page&page=GuidePage&step1PageLayout=default&sid=eae5a71f25264ff91317258fc928b10c



Jag hoppas att något av alternativen kan väcka lite lustkänslor inför att resa!!

(ber om ursäkt om länkarna är lite väl långa)


Vinter...

Jag måste erkänna att jag faktiskt är en smula avundssjuk på Lisa som i skrivandets stund säkert ligger och latar sig på stranden eller åtminstone blir omfamnad av solens varma strålar. Själv är jag kvar i vinterlandskapet men jag ska inte klaga ändå, vintern och snön ger faktiskt möjlighet till flera aktiviteter som inte Thailand kan erbjuda...


Jag tänker främst på:

  •  Skidåkning i Yxbacken*
  •  Skridskoåkning vid Himmelstalundshallen eller på tyska torget*
  •  Pulka åkning i valfri backe
  •  Snöbollskrig vid valfri plats
  •  Besöka tomten i Kolmården

Även fast vintern erbjuder dessa aktiviteter väljer ändå många att resa bort över jul och nyår eller en av helgerna. Det kan bero på personliga skäl, släkten bor utomlands, vill komma hemifrån, kallt klimat eller bara att man vill göra en radikal förändring. Personligen har jag aldrig varit borta över jul utan den har som alla tidigare år firats hemma med nära och kära, men tidigare har vi åkt bort över nyår, ofta till fjällen. I år är det tyvärr ett undantag, det blir att stanna hemma. Men det är som jag tidigare nämnde inte helt fel med tanke på ovanstående tips!




*Dessa ställen ligger i Norrköpings kommun, men tänk på att det även finns runt omkring Norrköpings andra alternativ till aktiviteten.

Den lovade packlistan!

Kläder:

·      Linnen x 3

·      T-shirt

·      Shorts x 4

·      Klänning x 3

·      Tunn skjorta

·      Sjal

·      Bikini x 2

·      Underkläder

·      Någon finare topp

·      Flip flopp

·      Sandaler

·      Converse

Necessär

·      Tandborste + tandkräm

·      Solkräm ansikte + kropp

·      After sun lotion

·      Aloe Vera (jätte bra om man har bränt sig!)

·      Schampo, balsam och inpackning

·      Smink (solpuder + mascara)

·      Hårspray

·      Topps och pads

·      Plåster

·      Pincett mm.

·      rakhyvel

·      Värktabletter + ev. medicin

·      Hårborste

·      Hår-snoddar/nålar

·      Lite smycken

Övrigt:

·      PASS

·      PENGAR

·      BILJETTER

·      Kamera + laddare

·      Telefon+ laddare

·      Musikspelare

·      Solbrillor

·      Bok

·      Papper & Penna (kan va bra att ha på flyget)

·      Badlakan

·      Plattång

·      Strandväska + handväska

·      Kortlek

·      (skolarbete)

 

Såhär blev min resväska packad för den här gången, nu får vi se vad jag har glömt den här gången!

// Lisa


Knäppingsborg

Igår tog vi en promenad genom stan och under denna tur passerade vi kvarteret Knäppingsborg. Det var som vanligt lika idylliskt som det alltid brukar vara men vid den här tiden på året är det lite extra med julpynt av olika slag. Julstämningen var på topp och vi passade på att fånga den mysiga känslan på bild.

I Knäppingsborg burkar det anordnas med olika aktiviteter och evenemang och juletid har det sedan några år tillbaka arrangerats en julgranstävling. Tävlingen går ut på att ett antal personer har dekorerat en gran på ett personligt sätt, sedan får allmänheten gå dit och rösta, i hopp om att ta del av priset. Några av personerna som pyntat granar i år är Marcus Birro, Henrik Johnsson, Anton Saks och Åsa Sjöberg.

Självklart passade vi på att rösta på våra egna favoritgranar, det vill säga att vi har chans till ett presentkort i någon av butikerna i Knäppingsborg.

När den vinnande granen utses (den med flest röster) lottas tre personer ut (som har röstat på den vinnande granen) och har därmed vunnit tävlingen!
Röstningen håller på tills 23 december, i Knäppingsborg.




Vad ska man packa?!

Just nu håller jag på och funderar på vad jag ska packa med mig till Thailand. Jag tänkte skriva ner en packlista så man håller koll på vad man har med sig. Jag ska försöka tänka så smart som möjligt och försöka ha med mig så lite som möjligt! (lycka till)
Jag tror nämligen att jag inte är ensam om att packa med mig massor extra som jag aldrig använder. Därför tänkte jag dela med mig av min packlista när den är färdig! // Lisa

Romme Alpin

I år anordnar skolan en friluftsdag som kommer innebära en resa till Romme Alpin. Självklart var både jag och Lisa extremt taggade och vill verkligen inte missa chansen. den 16 februari bär det av mot skidbackarna i Romme. Personligen tycker jag Romme är ett jättebra restips för både nybörjare och vana åkare. Resmålet är inte så långt upp i landet heller och är perfekt för en dags tur, även om det inte är fel att spendera några nätter där, speciellt nu när anläggnigen har byggts ut med bland annat fler övernattningsmöjligheter. Det är heller inte lika dyrt när det gäller liftkort eller transport dit, vilket är ett bra budget alternativ för den som vill ha fjällkänsla.

Tummen upp för Romme Alpin och själv har jag lyckats besöka Romme 5 år i rad nu och denna gång i februari blir för 6:e året i rad!

Fakta: Romme Alpin

 -  23 nedfarter

 -  12 liftar

 -  2 st 6-stols expressliftar

 -  Ligger 1 mil utanför Borlänge, alltså inte i fjällvärlden

 -  Juniorpark finns

Besök gärna deras hemsida för mer information: http://www.rommealpin.se/.


Restips

Nedan följer några enstaka resetips, vissa kan verka självklara men andra tips kan vara värda att kolla upp innan avfärden.


- Att vara flexibel tidsmässigt vid bokning av flyg är A och O om man vill ha en billig resa.

 
- Kom ihåg det allra viktigaste att packa ner; pass, pengar och biljett!

 

- Vaccination emot de olika riskerna som kan finnas med resmålet, alltså vad man bör vaccineras emot.

 

- Kontrollera beställningen så det stämmer med resmål, hotell, bilhyra och så vidare. Kolla även upp försäkringar, visum och att passet är giltigt.

- ”Ta seden dit man kommer”. Även fast vi har religion och kulturfrihet är det inte säkert att det uppskattas i alla världens hörn.

 

- Kunskap är makt, det kan vara guld värt att veta några enstaka ord på landets språk eller vad olika gester kan betyda i det landet.

 

Till sist vill jag bara rekommendera regeringens hemsida, där hittar man många bra tips man annars skulle kunna glömma, bland annat de ovanstående.  http://regeringen.se/sb/d/9326 På hemsidan hittar man även Sveriges ambassader om det skulle behövas.



Lycka till!

/ Emma


I Thailand ska jag...

Sola
Bada
Äta god mat
Dyka
Hänga vid poolen
Äta färsk frukt vid standen
Och mycket mer!! Visst blir man sugen?!
//Lisa

Thailand

(Thailand förra året)
Nu är det inte många dagar kvar tills jag åker till värmen! På Fredag åker jag, min pappa och några kompisar till oss till Thailand. Det här är tredje året i rad som vi åker iväg över jul, och jag kan säga att jag inte saknar julmaten ett dugg! Jag ligger hellre på stranden och steker och äter god thaimat än är kvar i julstressen här hemma i Sverige! Jag tror ni skulle hålla med mig om ni följde med! ;)
// Lisa

Planering

Om ni inte redan visste så ska vi åka på en 3-5 dagars lång resa i Europa i vår. Och just nu kollar vi på priser. 
Vi har inte riktigt bestämt oss om vi ska boka tidigt (nu) eller sista miniuten. Men vi lockas av att köra på en sistaminuten resa, alltså att vi bestämmer datum vi ska åka och bokar dagen innan eller samma dag! Det spelar inte så jätte stor roll vart vi ska åka, men vi är iriktade på att åka till Amsterdam. 
Nu när vi kollar runt lite ser vi att priset kommer ligga runt 3000 kr och eftersom vi är fattiga studenter har vi satt ett maxpris på just den summan.


Promenix!

Nästa vecka tänkte vi själva ta en liten promenad genom vår fina stad och fotografera lite så ni får se hur den ser ut! Så var beredda på en bildbom!

Våran underbart fina hemstad Norrköping!

Norrköping är en mycket vacker stad och är mycket kulturrik. Därför tänkte vi berätta lite kortfattat om vad man kan uppleva när man går genom staden.



Industrilandskapet
Det sträcker sig längs med strömmen och utgörs av stadens centrala delar. Det består av sevärda byggnader så som Louis de geer, Holmentornet, Stykbrädan och Strykjärnet, där omkring ligger även arbetes museeum och stadsmuseet. Om man alltså är intresserad av historia så är det ett måste att besöka industrilandskapet!
Visualiseringscenter C
Det ligger mitt i industrilandskapet och där kan man kolla på utställningar och interaktiva installationer. Det finns även café, konferenslokaler, biografer och domteater. De har också allt innom 3d teknink. Priset är 95 för vuxna och 70 för barn. 
Stad i ljus
Under vintertid smyckas Norrköping ut med fina ljusslingor i träd, stjärnor mellan hustaken och färgade vattenfall. Mitt i industrilandskapet finns även en av världens största adventsljusstakar. För att se detta kan man boka en guidad tur genom ett lysande Norrköping. Guidningen finns i två etapper, en i industrilandskapet och en kring Carl Johans park. Priset ligger kring 65 kr/person.
Konstmuseét
På Kristinapalatsen i Norrköping ligger konstmuseet som erbjuder en stor samling av måleri och skulptur. Tyngdpunkten ligger på svensk modernism och däribland finns också en av Sveriges största samling av grafik. Utställningarna är tematiska och fokuserar på enskilda konstnärskap.  


Promenaderna
Norrköping är känt för sina promenader med de långa alleérna. Det finns tre promenader, norra, södra och östra som omsluter centrala Norrköping. Det är lika vackert på vintern som sommaren, oavsett årstid.
Folkparken
Är en stor park på 20 hektar som innehåller allt från ängar till skogspartier. Det är Norrköpings största park där man kan upplevamånga olika händelser. Du hittar aktiviteter som beachvollyboll, minigolf, frisbeegolf och även en stor lekpark för barn fylld med roligheter. Folkparken är fylld med fin natur och som vi rekomenderar att besöka på den varma tiden av året.

 


RSS 2.0