Kallare Klimat

Att det är kallare ute tvivlar jag på att någon har missat när vi även har sett snö falla till marken. Vintern har sina fördelar såsom skidåkning, snöbollskrig och julen, men likaså finns även nackdelar och några exempel på det är halt ute på vägarna, förseningar i kollektivtrafiken och för att inte tala om att man lätt hamnar i tankar om att resa till ett varmare klimat…


Under vintern är en tid då många svenskar väljer att resa ut i världen, gärna som en kontrast till novembervädret, det vill säga till ett varmare klimat. Jag skulle inte ha något emot att besöka ett annat land under novembermånad men jag är gärna tillbaka i vinterlandskapet lagom till jul, eftersom det för mig är en tradition med familjen och vår familj har istället lagt dem semesterpengarna på skidresor över nyår. Klövsjö, Vemdalen, Sälen, Åre och Lech är några av de skidorter vi har gästat genom tiderna.


Snön kommer och går men idag hade det kalla klimatet satt sina spår...





/Emma


Resor

Begreppet resa är stort och kan innebära många delar, ett exempel kan vara att det finns ett antal olika restyper. Bakom en resa ligger mycket planering, som både kräver tid och pengar oavsett om det handlar om en resa inom jobbet eller en semestertripp med familjen.


Nedan listar vi olika faktorer som en resa antingen innehåller eller som skiljer de olika restyperna åt.


Semester –
semester är det främsta som folk tänker på vid snack om resor. Avkoppling, komma hemifrån eller uppleva andra kulturer är vanliga begrepp som ingår under semesterkategorin. Semester är också bland de främsta orsakerna till resor!

Affärsresa ­– resor som förknippas med jobb, förekommer ofta på större företag som har internationella kontakter. Ett exempel på detta är min pappa som ofta är ute och reser runt om i världen. Först och främst jobbar han i Danmark men utöver det innebär det resor till exempel, Belgien, Schweiz, Brasilien och så vidare. Snacka om internationell erfarenhet!


Weekend/kortvecka –
begreppen beskriver längden på semestern. Weekend är från torsdag till söndag och en kortvecka innebär söndag till torsdag. Dessa alternativ blir intensivare resor och man får mer tid (eller råd) till annat.


Klimat –
vilken typ av resa man söker kan också avgöras på klimatet. Vill man kombinera resa med intressen såsom skidåkning eller dykning, spelar vädret stor roll, om man vill ha kallt eller varmt eller varför inte lagom bra väder?


Utrikes/inrikes –
största skillnaden mellan utrikesresor och inrikes är språket, kulturen och budgeten. Inrikesresor kan vara ett bra val om man varken har tid eller pengar för en utomlandsresa. En utrikes resa däremot betyder mer planering men ofta upplever man att man får ut mer av en sådan resa, såsom erfarenheter, kulturellt och sevärdigheter.


Transporter –
beroende vilket alternativ man väljer som transport utformas resan därefter. Om man vill ha så lite restid som möjligt är flygplan ett bra alternativ, eller om man vill göra själva vägen dit en upplevelse i sig kan tågluffa eller bila till resmålet vara en rolig och händelserik idé. En annan viktig del man måste ta hänsyn till är vilka förutsättningar man har, det kan handla om personlig ekonomi eller fysiska behov, exempel om man är flygrädd.


Nytta med nöje –
resor som inkluderar nytta med nöje kan vara språkresor, både jag och lisa har deltagit i en sådan resa till Spanien, för att förbättra våra språkkunskaper i spanska. Ett annat exempel är ett projekt som vi har på vår skola vid namn Commenius. I detta projekt deltar fyra länder, Sverige, England, Österrike och Belgien för att samlas kring temat mat och dryck. Under en två års period kommer fyra olika besök att ske i respektive land. Detta projekt är ett bra exempel på ”nytta med nöje resa” då temat är mat och dryck samt att de som deltar i projektet får vara med och resa. För Lisa och mig står Belgien på schemat i maj 2011.


Sällskap –
beroende på sällskap utformas resan utefter det, till exempel om man reser med familjen eller med vännerna. De olika sällskapen kan innebära olika innehåll under resan såsom mer sightseeing och kultur när man semestrar med familjen och mer fest, sol och bad när man är tillsammans med vännerna.


De ovanstående faktorerna spelar roll vid planering av resor. Allt handlar om vad man vill att resan ska innehålla och vad man vill få ut av resan. Så tänk på att planering är A och O, vi önskar er lycka till om ni är mitt uppe i resetankar!



/ Emma


RSS 2.0