Angeline Andersson

I min parallellklass går en utav mina bästa vänner, hon heter Angeline Andersson och studerar sista året på samhällslinjen med Europainriktning. Detta gör Angeline lite utav en expert på området resor och turism, i alla fall ser framtiden ljus ut då hon planerar sitt projektarbete utomlands, närmare bestämt i Rom.



Angeline valde sin studieinriktning efter hennes intresse för ämnet resor och turism, med det berodde också på att hon ville ha något spännande och för att kunskap om andra länder och resande ger bra erfarenheter. Ska man studera inom turism eller liknande menar Angeline att man måste vara språkintresserad som för närvarande läser både spanska och italienska. Tack vare dessa spanskalektioner gav de möjlighet för Angeline att uppleva hennes bästa resa någonsin, närmare bestämt en utbytesresa till Puerto Real i södra Spanien.
– Det var annorlunda än vanliga resor med familjen, man fick bättre språkkunskaper och man upplever kulturen på ett annat sätt, säger Angeline.


Drömresa till New York

Själv reser Angeline aldrig med charter hon föredrar att boka flyg och hotell separerat.
– Jag vill kunna planera resan själv utefter mina egna behov, säger Angeline.
Något hon drömmer om är att planera en resa till New York, där vill hon shoppa och uppleva storstadskänslan, men även kolla in alla sevärdigheter.
– Att resa till New York känns som något man bara måste göra!
Men att resa till USA innebär ytterligare planering i form av till exempel visum.  Angeline tipsar även om att kolla giltighet på pass, att man har rätt försäkring och att man kan ta en kopia på pass och biljetter och sedan förvara det i exempel resväskan, i fall något skulle komma bort. ”Better safe than sorry”…


Projektarbete i Rom
som bekant gör alla elever i årskurs 3 ett projekt arbete med inriktning mot sitt studieval. För Angeline var det nästan ett självklart val att satsa på ett projekt utomlands. Projektet innebär att Angeline tillsammans med en klasskompis ska undersöka miljömedvetenhet hos unga i Sverige och Italien. De unga som deltar kommer att få fylla i en enkät. I Italien kommer de att besöka en skola i Rom för att kunna få svar på deras enkät. Angeline förklarar att hon lyckats kombinera sitt projektarbete med sitt intresse att resa samtidigt som viktiga frågor såsom miljö och kommande generationer ur en samhällsaspekt.


Till sist kommer några resetips från Angeline:

tre resmål: 1:
Valencia i Spanien. 2: Helsingfors i Finland. 3: London i England.

tre allmänna tips: 1:
Leta resor tidigt = billigt. 2: besöka resmål som inte är så kända ”think outside the box”. 3: ta reda på fakta om resmålet, bland annat om kulturen och seder.

tre tips inför resan: 1:
ta med extra pengar än beräknat. 2: tänka på att boka transport om man inte åker med charter. 3: vaccinera sig innan resan mot rätt sjukdomar.


 Bilder från utbytesresan till Spanien

/ Emma


Budget vs. Lyx

När man planerar en resa är det ofta de ekonomiska tillgångarna som styr vart resan bär och vilken standard man ska ha på boende och/eller transport.  Möjligheterna är oändliga vilket även innebär att även budgetalternativen varierar...

Nedan följer några alternativ som skiljer i prisklass:

  • Beroende på destination kan en sista minuten resa skilja sig väldigt mycket på priset om man jämför med en tidigt bokad resa.
  • En roadtripp kan vara lika rolig genom Sverige som i något annat land. Men har man några extra tillgångar kan man lyxa till det med exempel roadtripp genom USA.
  • Standard på boende varierar på hotellet eller vandrarhem, vet man om att man inte ska spendera mycket tid på hotellet eller inte kräver så hög standard kan man sänka kostnaderna på vilket boende man väljer.  Ett annat billigt alternativ är om man har bekanta utomlands och kan få boende där.
  • En utgift man inte får glömma är hur mycket reskassa man har med sig, en idé kan vara att besöka en marknad istället för det dyra shopping centret. Ett annat tips är om man har en kokvrå på rummet/lägenheten är att laga mat där, åtminstone laga lunch så man bara äter middagen ute.

Det finns många små saker som kan förändra budgeten på resan men här nedan listas några alternativ där priset skiljer och det beror mestadels på hotellval. Resan gäller mellan 20-27 februari och är avsedd för 2 personer. Resealternativen är Resias förslag till storstaden Barcelona.

Barcelona

Budget – ­flyg med Air France, ekonomiklass med ett byte i Paris. Två stjärnigt hotell Pension Mitus med frukost som ingår, hotellet ligger i centralt hamnområde/strandområde. Pris för ett tvåbäddsrum är ca 6688 kr. https://online.resia.se/package/bookinfo.aspx?city1=STO&city2=BCN&date1=20%2f2%2f2011&date2=27%2f2%2f2011&adults=2&date3=1%2f1%2f1&date4=1%2f1%2f1&room1Hidden=2-0-0%2c0&room2Hidden=0-0-0%2c0&room3Hidden=0-0-0%2c0&room4Hidden=0-0-0%2c0&numOfRooms=1&numChildRoom1=0&numChildRoom2=0&numChildRoom3=0&numChildRoom4=0&numAdultRoom1=2&filterhotelName=pension+mitus&sid=fuavzcaav40oryjiagx40bub&room_alternative_id=w02e8272d0-PENBCN200211270211&itinerary_id=15980400

Lyx –
flyg med SAS ekonomiklass, direktflyg till Barcelona. Bo på 5 stjärnigt hotell W Barcelona med varm frukost buffé som ingår, även detta hotell ligger i centralt hamnområde/strandområde. Pris för ett tvåbäddsrum ligger på ca 21 626 kr. https://online.resia.se/package/bookinfo.aspx?city1=STO&city2=BCN&date1=20%2f2%2f2011&date2=27%2f2%2f2011&adults=2&only_non_stop_flights=1&date3=1%2f1%2f1&date4=1%2f1%2f1&room1Hidden=2-0-0%2c0&room2Hidden=0-0-0%2c0&room3Hidden=0-0-0%2c0&room4Hidden=0-0-0%2c0&numOfRooms=1&numChildRoom1=0&numChildRoom2=0&numChildRoom3=0&numChildRoom4=0&numAdultRoom1=2&standard=0%2c0%2c0%2c0%2c1&sid=fuavzcaav40oryjiagx40bub&room_alternative_id=u2bg75q1k6-WBA1BCN200211270211&itinerary_id=16610700


Budget                                                                          Lyx


Bilderna föreställer respektive hotell och kommer ifrån www.resia.se.


Hemma igen!

Nu är jag hemma i Sverige igen, vilket jag i och för sig har varit ett tag, jag har bara inte berättat det här! Resan var helt underbar och jag ska berätta mer om den sedan! Nu måste jag iväg till körskolan så att jag ska kunna göra massa roadtripper runt om i Sverige. ;) //Lisa

RSS 2.0